sOFTVERSKE USLUGE

CHIPTUNING - POVEĆANJE SNAGE 30%

Chip Tuning je proces softverske optimizacije ECU računara motora. Mjenja se softver u ECU dok fizičke komponente motora ostaju nepromenjene.

Jedan od najučinkovitijih načina za poboljšanje performansi vašeg vozila je putem chip tuninga. Chip tuning je proces softverske optimizacije ECU računara motora, gdje se mijenja softver u ECU, dok fizičke komponente motora ostaju nepromijenjene. Ovaj proces omogućuje prilagođavanje parametara motora kako bi se postigle bolje performanse, veća snaga i bolja efikasnost goriva.

Naš tim stručnjaka ima bogato iskustvo u oblasti chip tuninga i pružit će vam personaliziranu uslugu prema specifičnim potrebama vašeg vozila. Bez obzira da li želite povećati snagu, poboljšati efikasnost goriva ili jednostavno dobiti bolje performanse, mi smo ovdje da vam pomognemo.

Uzmite kontrolu nad performansama svog vozila danas i obratite nam se kako bismo vam pružili najbolje moguće rješenje. Vaše vozilo zaslužuje najbolje, i mi smo ovdje da vam to omogućimo.

 

EGR/AGR VENTIL ISKLJUČENJE

Čemu služi EGR ventil?

EGR ventil (Recirkulacija izduvnih gasova) je ventil za obradu, tj. povrat izduvnih gasova i namijenjen je smanjenju zagađenja i općenito očuvanju okoliša. Funkcionisanje EGR ventila funkcioniše tako što se deo izduvnih gasova vraća nazad u motor, tako da se štetne čestice ponovo sagorevaju u motoru. Navedeni postupak odvođenja izduvnih gasova u usisnu granu motora dovodi do sve bržeg taloženja naslaga i veće zaprljanosti motora.

 

Koje probleme može stvoriti EGR ventil?

Stvaranje naslaga čađi i uljnih para dovodi do bržeg začepljenja usisne grane, otežanog rada klapni i pogrešnog merenja zapremine i pritiska vazduha. Otežan protok i povećana koncentracija štetnih čestica dovode do kvarova osjetljivih MAP i MAF senzora. Dolazi do nepravilnog rada i gubitka snage motora, što se često ogleda u pojavi “knedle” i oslobađanju gustog crnog dima pri ubrzanju, tj. postizanje iznenadne velike brzine. Na turbopunjačima, neispravan EGR ventil je vjerovatno najčešći uzrok kvara i kao takav glavni uzrok začepljenja DPF filtera. Kada je EGR ventil isključen, postiže se da motor stalno prima čist zrak, te su na taj način usisna grana, cijev i senzori tlaka daleko manje izloženi prljavim dimovima i veći rizik od skraćivanja vijeka trajanja.

 

Da li je ispravno i preporučljivo isključiti EGR ventil na vozilu?

Kao trajno rješenje, EGR ventil se često isključuje nakon blokiranja protoka izduvnih plinova. Preporučuje se u redovnim intervalima provjera rada i ispravnosti EGR ventila, kao i blagovremeno ultrazvučno čišćenje naslaga.

 

Slobodno nas kontaktirajte ako imate problem sa EGR ventilom, možete nas kontaktirati za savjet naših tehničara kako bismo pronašli najbolje rješenje za vas.

DPF/FAP PARTIKL FILTER UKLANJANJE

Isključivanje DPF filtera u MT Performance-u se vrši po strogo već ustaljenim procedurama i uz trajnu garanciju.

 

Šta je DPF filter?

DPF – Diesel Particulate Filter – Filter čestica dizela je deo izduvne grane na modernim dizel vozilima namenjen kontroli zagađenja i očuvanju životne sredine.

 

Način kako DPF filter funkcioniše?

Čestice štetnih izduvnih gasova dizel motora se zadržavaju u DPF filteru, motorni računar vrši praćenje statusa zapušenosti tj. zagušenja filtera upoređivanjem ulaznih i izlaznih pritisaka preko senzora diferencijalnog pritiska. Kada se DPF filter napuni do određene granice, motorni računar započinje regeneraciju filtera. Regeneracija se odvija usijavanjem DPF filtera i ispuštanjem goriva u filter kako bi pomoću visoke temperature zapaljeno gorivo sagorelo čestice zarobljene u filteru.

 

Zbog čega se sve češće govori o štetnosti DPF filtera?

Postoje određene spoznaje i nalazi da vozila sa DPF filterima štete ljudskom zdravlju više nego vozila koja nemaju DPF filter. Smatra se da vozila bez DPF filtera ispuštaju vrlo štetne čestice veličine PM10 (mikro-čestice). Vozila sa DPF filterima ispuštaju sitnije PM 2.5 (nano-čestice) različitih štetnih sastojaka dizela kao što su teški metali. Sitnije PM 2.5 čestice lakše i dublje prodiru kroz ljudski respiratorni sistem, u krvotok i čine dugoročno problem u organizmu i smatra se da su zbog toga daleko opasnije po zdravlje ljudi.

 

Kako je DPF povezan sa radom dizni ili injektora?

Tokom regeneracije DPF filtera injektori – dizne rade u pojačanom režimu, često i pod maksimalnim opterećenjem, što dovodi do povećanja nivoa temperature, bržeg zamora vitalnog materijala i skaraćenja radnog veka dizni tj. injektora.

 

Zašto se na pojedinim vozilima sa DPF filterom dešava da se nivo ulja u motoru povećava?

Prilikom regeneracije / reparacije DPF filtera često se dešava da se deo goriva predviđen za sagorevanje filtera pomeša sa uljem u motoru što može biti veliki problem koji je veoma opasan po motor. Preporučuje se isključivanje DPF filtera kod takve vrste vozila.

 

Kako DPF utiče na turbinu / turbo punjače?

Turbo punjači na motorima sa DPF filterom često rade na visokoj radnoj temperaturi i trpe veći otpor prilikom zapušenosti tj. zagušenja DPF filtera. EGR ventil vraća izduvne gasove nazad u motor i turbinu. Tako dolazi do veće zaprljanosti te bržeg taloženja naslaga, krajnje otežanog rada i skraćenja radnog veka turbine na vozilu i povezanih uređaja sa turbo punjačem.

 

Zašto se ponekad dešava da vozilo ne može da pokrene regeneraciju / reparaciju DPF filtera?

Automatska regeneracija DPF filtera se uglavnom pokreće pri brzinama od oko 100 km/h, na oko 2500 o/min i pri temperaturi DPF filtera većoj od 650C. Regeneracija DPF filtera u proseku traje oko 30 minuta i najčešće se odvija tokom dućih vožnji i dužih putnih relacija na otvorenom putu. 

 

Osnovni problem da vozila koja se najčešće upotrebljavaju za kratke relacije u uslovima gradske vožnje često nemaju priliku da izvrše regeneraciju DPF filtera. U ovakvim slučajevima zapušenje DPF filtera je značajno češto i to dovodi do ubrzanog taloženja naslaga i generalno skraćenja radnog veka motora.

 

Problem se delimično rešava sprovođenjem prinudne regeneracije u servisu. Ovo predstavlja nepraktično i kratkoročno rešenje koje sa sobom nosi i različite rizike po vozilo te usled visokih temperatura dok vozilo stoji u mestu povećava se rizik od požara na vozilu. Postoji opcija skidanja i čišćenja DPF filtera koja je manje rizična i ponekad bolje rešenje.

 

Sva ova rešenja su značajno skuplja i privremena u poređenju sa trajnim otklanjanjem i isključivanjem DPF filtera.

 

Kakve su prednosti trajnog uklanjanja DPF filtera ?

Nakon uklanjanja DPF filtera smanjuju se rizici po motor i turbinu te motor trpi manje opterećenje zahvaljujući rasterećenom protoku izduvnih gasova. Trajno uklanjanje DPF filtera obezbešuje se duži radni vek motora i pratećih sistema. Postoji tvrdnja se da su kvarovi EGR ventila i turbine učestaliji na vozilima sa DPF filterom.

 

Kakva je procedura za isključivanje DPF filtera?

Uklanjanje DPF filtera sa vozila se najčešće odvija u tri faze:

 

Mehaničko skidanje filtera sa usisne grane vozila.

Adaptacija podešavanja sistemskih parametara sa adekvatnim dijagnostičkim uređajima.

Reprogramiranje sistemskih parametara za DPF filter u motornom računaru.

Budite slobodni i kontaktirajte nas ukoliko imate problem sa DPR filterom, možete nam se obratiti za savet našim tehničarima kako bi pronašli najbolje rešenje za Vas.

SWIRL/FLAPS/TVA GAŠENJE KLAPNI

TVA – Throttle Valve Acutator – Isključivanje klapne gasa – Klapna gasa generalno umanjuje vibracije prilikom gašenja motora i pomaže ispravnije funkcionisanje EGR ventila.

Ono što je značajno klapna gasa nema značajnu funkciju u radu dizel motora i može biti isključena prilikom određenih mehaničkih izmena na motoru vozila ili pri odredjenom konfigurisanju na motoru ili kao povoljnije i trajno rešenje u slučaju kvara na klapni.

DTC TRAJNO BRISANJE GREŠAKA

DTC (Diagnostic Trouble Code) – Dijagnostički kod kvara.

Remapiranjem glavnog računala motora moguće je trajno ukloniti različite kodove grešaka. Trajno brisanje kodova grešaka sa računara motora se često primenjuje u slučajevima kada se u sistemu pojavi greška MIL koja generalno ne utiče na rad motora.

Ono što je važno napomenuti je da se brisanjem kodova grešaka sa kompjutera motora ne može otkloniti kvar koji je uzrokovao greške.

AUTODIJAGNOSTIKA I SERVIS VOZILA

Čitanje memorijskih grešaka i osnovna podešavanja na sistemima za ubrizgavanje i paljenje, kod svih benzinskih i dizel motora, instrument tablama, klima uređajima, ABS sistemu, Airbag i ostalim elektronskim uređajim

LAMBDA/O2 ISKLJUČENJE

Lambda sonda – O2 senzor

Ukratko, sa hiljadama očitavanja u sekundi, prva lambda sonda šalje informaciju o postignutoj mešavini goriva kompjuteru motora, koji izračunavanjem informacija dobijenih od lambda sonde i kontrolom leptira na usisnoj grani motora utvrđuje ispravan odnos goriva i vazduha. Naime, uz pomoć lambda sonde, kompjuter motora potpuno precizno određuje omjer goriva i zraka tako da smjesa ne bude ni prebogata ni previše siromašna. Benzinski motori imaju i drugu lambda sondu smještenu na izduvnoj granici nakon katalitičkog pretvarača, koja očitava podatke koje zatim šalje u ECU kako bi ispravno izmjerila ukupnu efikasnost katalizatora.

 

* Bogate mješavine uzrokuju veću potrošnju i veće zagađenje zraka.

* Mršava mešavina goriva i vazduha dovodi do povećanja temperature tokom sagorevanja goriva i predstavlja opasnost za različite delove motora.

 

Pravilan i siguran rad benzinskih motora u velikoj mjeri ovisi o lambda sondi.

 

Kada je dobro isključiti lambda sonde?

Sekundarna lambda sonda na benzinskim motorima može se bezbedno odvojiti i ukloniti, a ova usluga se najčešće primenjuje kod tipova vozila sa sportskim izduvnim kolektorom bez katalizatora ili postoji neki drugi problem kada zbog lošeg kvaliteta goriva dođe do greške motora prikazano i MIL lampica je signalizirana.

 

Lambda sonda na dizel motorima se koristi za kontrolu zagađenja i može se isključiti ako je potrebno bez rizika za motor.

ADBLUE ISKLJUČENJE

Šta je AdBlue?

Sistem AdBlue-a služi kao unapređeni i bezbedniji sistem za regenerisanje DPF filtera. Upotrebom posebne dizne montirane na izduvnoj grani, kako gorivo ne bi moglo dospevati u motor i kako se gorivo ne bi moglo mešati se sa uljem, ovaj sistem ubrizgava AdBlue aditiv koji sa sagorevanjem u DPF filteru obavlja pročišćavanje tj. regeneraciju DPF filtera.

 

AdBlue sistem se uspešno isključuje remapom programa u motornom računaru.

KONTAKTIRAJTE NAS

Putem telefona, emaila ili nas posjetite na adresi

TELEFON:

061703399